Supply chain - en viktig sak att hålla koll på

Har du som företagsägare kontroll över alla flöden i din verksamhet? Vad köps in, till vilket pris och av vilken leverantör. Att ha kontroll över sin supply chain ger stora vinster och genom att anställa en person inom supply chain management så ges man enorma fördelar.

Många företag idag rullar på i gamla hjulspår. Varför byta ut någonting som fungerar, don't fix what ain't broken och så vidare? Det man istället bör fråga sig är om saker och ting skulle kunna fungera bättre, billigare och genom färre mellanhänder.

I många fall så är det exakt där man kan göra den stora vinsten. Genom att se över sin egen supply chain så kan man få en mer snabbfotad och ekonomisk gångbar verksamhet som både blir enklare att styra och som är bättre anpassad mot dagens snabba samhälle och affärsklimat.

Hitta en kunnig supply chain manager

Det man ska göra är att låta en extern partner ta sig en titt på den egna verksamheten. Varför? Jo, av den enkla anledningen att man själv - eller någon anställd - kan vara hemmablind. Man är van vid att saker och ting fungerar på ett visst sätt och man vet också att många förändringar innebär att man måste lära sig nya saker.

Dessutom kan man vara känslostyrd och där en personlig agenda dikterar besluten. Vi har alltid valt leverantör X och även om denne är lite dyrare så är det värt det. Så resonerar många och det är sällan en lönsam inställning.

En extern partner inom supply chain management styrs bara av en enda sak: att göra ditt företag lönsamt. Det kan innebär att avtal sägs upp, att nya sådana förhandlas fram samt att man exempelvis stryper onödiga kostnader i form av lokalhyror, kostnader för lager, för logistik eller för tull- och frakt. Varje detalj kontrolleras och varje åtgärd har ett syfte. Genom detta får man en mer slimmad organisation som i slutändan genererar mer pengar.

9 mar 2021